אם יש משהו שמעצבן אותי, זה כשא.נשים משתמשים.ות בהפחדות שלא לצורך, כדי לגרום לי (או לאחרות) לעשות משהו, לקנות משהו או לוותר על משהו. על מה מדובר הפעם? שימוש בתחתוניות.
גמילה מתחתוניות הפך להיות נושא פופולרי בקבוצות המיניות השונות בפייסבוק. לפעמים הוא מגיע עם קוד קופון למוצר רב פעמי, ולפעמים הוא עוד חלק מתוך המסר הגדול של "תתחברי לעצמך".
העניין הוא, שזה מציב איזשהו סטנדרט חדש לנשיות מסוימת, "בריאה יותר" כביכול. סטנדרט שלא כולן רוצות ומוכנות לעמוד בו, בגלל אורח החיים הייחודי שלהן. אבל מה שבאמת מטריד אותי, זה הכביכול. רוב הטענות הנפוצות והמפחידות לגבי תחתוניות – הן אפילו לא נכונות. מה שלא נותן לנו באמת את היכולת לבחור. לבחור באמת, ממקום של הבנה, לא ממקום פחד.
אז רגע לפני שנכנס לטענות השונות בנוגע לשימוש בתחתוניות, יש לי וידוי קטן.
גם אני לא ממש בעד שימוש בתחתוניות.
גדלתי בבית עם שירותים שבהם תמיד הייתה אריזת תחתוניות. ואכן מגיל מסויים, התחלתי לעשות בהן שימוש. רק כשהתחלתי להתעניין בכל העולם של מודעות לפוריות ובכלל להבין שה"הפרשות" שלנו הן לא באמת הפרשות אלא נוזלים, עם תפקיד מסוים ומשמעות, החלטתי להפסיק להשתמש בתחתוניות. אחרי משהו כמו 10 שנות שימוש.
יש מצב שהיו בהחלטה הזאת גם שיקולים סביבתיים וכלכליים (הרצון לא לבזבז כסף על משהו מיותר שגם מזהם את הסביבה).
ועדיין, בשנים האחרונות אני עדה ליותר ויותר שימוש בצמד המילים "התמכרות לתחתוניות" ולמרות שאני כבר לא משתמשת בהן, תהיתי עד כמה זה נכון. תהיתי האם השימוש בתחתוניות הוא באמת עד כדי כך נוראי? מה עושה מי שממש מעדיפה ורוצה להשתמש? ובכלל האם יש דרך אחרת לגרום למישהי להפסיק להשתמש בתחתוניות, שלא מבוססת על הפחדה לא מבוססת?
אז בואו נבהיר כמה נקודות.
האם תחתוניות גורמות לדלקות?
מבחינה מחקרית רפואית, אצל נשים בריאות, ללא דלקות, עם עור בריא – לא נמצא שום קשר בין שימוש בתחתוניות לבין התפתחות של חיידקים או היווצרות של זיהומים.
כן, שימוש בתחתוניות אכן נמצא כמעלה מעט את הטמפרטורה והלחות באזור הפות. אבל, כל עוד מדובר באישה בריאה (עור בריא, ללא דלקות וזיהומים) – השימוש בתחתוניות לא ישנה שום דבר.
הסיפור קצת משתנה כשמדובר בנשים עם דלקות וזיהומים שונים, או עם עור רגיש, שיכולות להיות יותר רגישות לעלייה בטמפ' ובלחות באזור. ולכן ההמלצה עבורן ובכלל, אם התפתח איזשהו גירוד, הפרשה שונה מהרגיל, ריח – להפסיק להשתמש בתחתונית וללכת להיבדק אצל רופא.ת נשים.
כל היתר – יכולות להשתמש ללא חשש. מה שכן, כדאי להשתמש בתחתוניות ללא תוספת ריח (ריח טבעי או לא טבעי – יכול לעורר גירוי).
האם תחתוניות הן ממכרות? גורמות ליותר הפרשות?
נקודת הפחדה נוספת ששמעתי היא לגבי התמכרות. ויותר מזה, ששימוש בתחתוניות אפילו גורם להגברה של ההפרשות!
אז זהו, שלא.
אין כרגע שום עדות מחקרית למשהו כזה (וזה לא שלא חקרו, אלא חקרו ולא מצאו משהו כזה). ובכלל, השימוש במילה התמכרות ללא שום ביסוס היא די טיפשית. התמכרות זאת מחלה רצינית, ולהפחיד מישהי מהשימוש בתחתוניות כדי שחס וחלילה לא תתמכר – זאת אמירה די פזיזה.
ומה לגבי העדויות הנפוצות ברשת לגבי ההפחתה בהפרשות עם ה"גמילה" מתחתוניות?
אממ.. עניין בעייתי. מכל מיני בחינות:
- מדידה: איך מדדו את זה? האם שימוש בתחתונית (לבנה בדר"כ) מבליטה את כמות הנוזלים לעומת מצב שבו יש רק תחתונים? או תחתונים צבעוניים שגם סופגים חלק מהנוזלים?
האם "מדדו" את הכמויות באותו היום במחזור? הרי אין מה להשוות כמות של נוזלי הגוף רגע לפני הביוץ ושבוע לאחר מכן. כמות הנוזלים שלנו משתנה עם המחזור החודשי.
לכן, אם אני רוצה לבדוק שינוי, אני צריכה למצוא שיטה מספיק מדויקת לבדוק כמויות וגם לבדוק אותן לאורך כל המחזור וממש להשוות מחזור מול מחזור ולא שבוע לשבוע. - הטיות של "מחקרי פייסבוק": האם נשים שלא חוות "התמכרות" או "החמרה" בכמות הנוזלים, גם מגיבות בפייסבוק לפוסטים בנושא? האם תשומת הלב שפוסט בפייסבוק נותן לתופעה, רק גורמת לנו לשים לב ליותר "עדויות"?
במילים אחרות, כדי לזרוק טענות על התמכרות, כדאי להתבסס על קצת יותר מתחושות מפוזרות (ללא מעקב מסודר) או פוסטים בפייסבוק.
ובכל זאת, למה אני לא בעד שימוש בתחתוניות?
בזאת הגענו לחלק המצחיק של הסיפור. כי למרות שאני מאד סולדת מכל ההפחדות, בסוף אני גם לא ממש בעד להשתמש בתחתוניות. למה?
- בקטע סביבתי – מדובר בהררי פסולת שאנחנו מייצרות בשימוש במוצר שהוא די מיותר.
- בקטע כלכלי – למרות שתחתוניות זה לא המוצר הכי יקר ברשימת הקניות שלנו, עדיין מדובר בכסף שיכול ללכת למקומות טובים ומניבים יותר (מכוס קפה טעימה ועד השקעה בבורסה).
- ואיך לא, בקטע פמיניסטי – כל הרעיון של תכשירי ה"היגיינה" הנשית, הדאודורנטים, השטיפות האינטימיות מבוסס על מסרים שהחדירו בנו לגבי הפות שלנו והיותה לא נקייה. מסרים על כך שאנחנו צריכות להיזהר מריחות ונוזלים טבעיים של הגוף. שיש משהו לא בסדר במופע הטבעי של הגוף שלנו. ולכן, לדעת שיש מישהו ששותל אצלי חוסר בטחון ואז עוד מרוויח מזה כסף (מכירת התחתוניות) – רק מוציא את החשק מלהשתמש בתחתוניות ובתכשירים הדומים.
ועדיין, לא משנה מה, אם את כרגע בנקודה בחיים שלך שהתחתונית היא נוחה לך. שמפחידה אותך המחשבה להסתובב עם תחתון קצת רטוב. שאת חרדה לשלום התחתונים שלך אחרי יום עבודה, השתמשי בתחתונית.
או במילים אחרות, אם בא לך וזה עושה לך טוב – לכי על זה. הכל בסדר. אין מה לחשוש מטענות מפחידות חסרות ביסוס.
רוצה בכל זאת לצמצם קצת פסולת ועלויות?
תשקלי להשתמש בתחתוניות שלא ארוזות אחת אחת (פחות פסולת), השתמשי בהן רק בימים שבהם יש יותר נוזלים (לקראת הביוץ בדר"כ). או רק במהלך היום (נגיד לא בלילה). בנוסף זכרי שיש גם אופציות רב פעמיות, כדאי לבדוק:)
אז מקווה שלמדת משהו חדש ושהתחברת!
ומוזמנת לשתף אותי:
איפה את בסקאלה של השימוש בתחתוניות?
ובכלל, סולדת מהפחדות? מתחברת אליהן? מפחידה בעצמך?
מוזמנת לכתוב לי בתגובה 🙂
נ.ב.
במהלך כתיבת הפוסט נעזרתי במאמר הזה ובספר הזה.
הכתוב בפוסט הזה לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי ואני לא אחראית על הבריאות שלכן. אם יש לכן ספק לגבי הגוף שלכן, התייעצו עם הרופא.ה שלכן.
5 תגובות
בסקאלה: משתמשת רק בימים הסמוכים אחרי המחזור
היי, תודה רבה על הפוסט..
נשמע שאת יותר מביעה דעה על האופן שבו מציגים את הדברים בפייסבוק מאשר במהות.. ובמהות את חושבת זהה
חוץ מלגבי זה שהתחתוניות מעלות את כמות הפרשות,
לפי מה שהבנתי ככה זה גם בתחבושות לווסת, הן גורמות ליותר דימום, אשמח לשמוע את דעתך בנושא
אני הפסקתי שימוש בתחתוניות ומאז אין לי גם צורך בהן, לא לפני ביוץ ולא אחרי. פשוט ההפרשות הן ברמת הסביר, עם תחתון או בכלל בלי.. כך שמעניין לגבי המחקרים ( אולי הם מחקרים שהחברות בעצמם עשו) כי במבחן המציאות מאז שאני לא משתמשת גם אין לי צורך…
נכון. אני מביעה דעה. מדובר באתר שלי אחרי הכל. לא בויקי-בריאות 🙂
לשאלתך, כמה דברים:
1. ממה שבדקתי איך כרגע מחקר שמראה הגברה או הפחתה בכמות הוסת כתלות במוצרי הוסת השונים.
יש שמועות ברשת לגבי מוצרים אורגניים (לגבי הפחתה בדימום), ואני באמת רוצה לכתוב על זה פוסט מתישהו, פשוט כי ממה שקראתי בינתיים, מוצרים אורגניים לא מכילים פחות חומרי הדברה ושאריות לא רצויות בהשוואה למוצרים לא אורגניים.
אני אישית עדיין לא מאמינה שמוצרי הוסת גורמים ליותר דימום. אני חושבת שיש עוד פרמטרים בסיפור הזה שלא נבדקו ולכן אי אפשר לצאת בהצהרות לגבי זה.
ומצד שני, אם זה באמת היה גורם להפחתה, איך זה שאין פירסום אקדמאי לגבי זה?
זה משהו שלא כזה מסובך לבדוק. החברות האורגניות בטח היו מממנות מחקר שכזה. זה שזה עוד לא קיים תמוה בעיני. אבל שוב, יכול להיות שאני טועה, ושזה סתם עניין של זמן.
2. אני לא רוצה לסתור או לערער אף חוויה של מישהי. אם בחוויה שלך את חווה הפחתה של הפרשות – מגניב.
באופן כללי, חוויה של פרט לא יכולה להעיד על הכלל. יש בעייתיות בלהסתמך על זה ויש הרבה פרמטרים שמשפיעים שלא נלקחים בחשבון (גיל, סטרס, היחס כלפי נוזלי הגוף, שיטת המדידה, to name a few).
3. במחקר שבו נעזרתי בפוסט הזה לא צויין שום "ניגוד עניינים".
כשחברות עצמן מממנות מחקרים, ואם זה מפורסם בג'ורנל שמכבד את עצמו, נהוג לציין את זה. במקרה הזה זה לא צויין. יותר מזה אני לא יודעת.
אין לי עור רגיש, ואני בריאה ברוב המוחלט של הזמן. בלי שום דבר מיוחד, והיה לי בשנה שעברה גרד במשך שבועות באיבר המין, והגניקולוגית שלי אמרה לי להפסיק עם תחתוניות, וזה נעלם ולא חזר. אני חושבת שכן יש קשר. זה הגיוני לנוכח החומרים הסינטטים בתחתוניות ממוצעות. ממליצה על תחתוניות כותנה ללא חומרים סינטטים, כי להיות יום שלם עם תחתונים רטובים זה מבאס ולא נעים.
שמחה לשמוע על החוויה הטובה שלך ללא תחתוניות. אני עדיין בדעה שלא ניתן להסיק מהחוויה האישית שלך על הכלל. בטח כשיכולים להיות עוד לא מעט משתנים בסיפור שלא ידועים 🙂
נכון שהקשר בין השניים נשמע הגיוני, אבל עדיין כדאי לקחת בחשבון דברים כמו: האם עשית שימוש בתחתוניות מבושמות (חומרי בישום לרוב גורמים לגירויים)? מה היה משך השימוש בתחתוניות? האם זה היה בקיץ/בחורף? וכדומה.
לכן, וכמו שכתבתי בפוסט, אני לא בעד השימוש בתחתוניות, ויחד עם זאת לא חושבת שהן רע מוחלט ועבור כולן. יש עוד משתנים שמשפיעים על החוויה הסופית שלנו וכדאי לקחת אותן בחשבון. ולכל אחת זכות הבחירה בסופו של דבר.